...that it should never be the quantity that fascinates a true rider
but the joyful cooperation of the horse"


                                             Pluvinel
                                                    (1555-1620)

Akademisk Ridkonst

Den Akademiska Ridkonsten är en typ av dressyr, som är till för hästen. Fokus ligger på samarbete mellan häst och ryttare. Som jag ser det är ett mål hängande tyglar med hästen stolt i samling. Det kan även vara personlig utveckling för människan.

 

Kort sagt handlar det om dressyr på enhandsfattning med stor samling. Namnet kommer av de olika ryttarakademier som fanns runt 1500-1700 talet, där utbildades ryttaren i ridkonst, fäktning, dans, musik, språk m.m. "Academic Equitation" eller "Academic Art of Riding" är den engelska benämningen.

För mig handlar det om ridkonst med hästar med stor samling, glädje och stolthet. Jag vill också få hästen att deltaga, att vilja vara med, att vara positiv, glad och full av energi och kraft! Jag strävar efter jämvikt, balans, rytm och takt – en känsla av ömsesidig respekt och delad glädje.

Läs mer om Birgittas beskrivning av akademisk ridkonst i nutid

 

Läs mer om Birgittas riddarskap

Beridar elev, samt certifierad representant i Kraftskapande Ridkonst®
 

Jag har sedan ca 2009 fått äran att vara beridar elev till Ewa Kristina Schaeder och får utbildning av henne och hennes fantastiska hästar! Det är hon som grundat detta som hon kallar Kraftskapande Ridkonst®
Jag, Birgitta, är även sedan 2013 certifierad representant för Kraftskapande Ridkonst®

 

 Läs mer om henne på hennes hemsida .kraftskapanderidkonst.se