Riddarskapet

Birgitta blev 2001 riddare i Bent Branderups riddarskap, genom att ha utbildat sin häst Karamelle till en viss nivå och blev då av Bent inbjuden att deltaga och rida upp ett ridprov samt teoriprov. Hon var då praktikant hos Bent i Tyskland när han bodde där. Att bli riddare i Bents riddarskap har alltså inte så mycket med svärd och rustning att göra - kanske det som de flesta tänker på vad gäller riddare. Utan mer de idealen som riddare står för samt utbildningen av stridshästen som den var längre tillbaka i historien.

Se riddarskapets hemsida för mer info om olika nivåer, ideal etc.

www.knighthoodoftheacademicartofriding.eu


 

Dessa ideal och ett annat sätt att rida/se på ridkonst stämde väl med hennes egna tankar om hästar. Senare, när hon bodde på samma gård som Bent i Danmark, år 2005 tog också den andra "ringen" (motsvarande ca grad) med ett så kallat piaff prov också med Karamelle.

 

Riddarskapet är en typ av "klubb" för de som är intresserade av akademiskridkonst så som Bent lär ut det. Det är hans klubb - han vill ej kalla det förening eller klubb, men svårt översätta till bra svenska på annat vis. Han är själv utnämd mästare i denna klubb och han förmedlar dess budskap på sina kurser i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Holland, Österrike bla.

 

Birgitta är ej längre "aktiv"  i riddarskapet då det är längre än 5 år sedan hon tog sitt senaste ringprov, men hon är forfarande medlem av riddaskapet då hon samtycker med de ideal och den idé riddarskapet står för.

 

Birgittas riddare och väpnare

Birgitta har bjudit in föjande av sina elever till riddarskapet och väpnarskapet - hon har alltså undervisat dem och sedan frågat om de vill bli upptagna i riddarskapet när hon funnit att de är på en sådan nivå och de har sedan ridit upp ridprov för Bent och blivit godkända.

 

Riddare

Christofer Dalgren/Benson, arab (Västergötland, Götene), 2004

Mathilda Borgström/Charmeuse, svenskt halvblod (Västergötland, Borås), 2007

 

Väpnare

Agneta Lundin, väpnare (Halland,Halmstad)

Charlotte "Lotti" Zetterberg ,väpnare (Skåne)

Carin Hillengaard/Tora,svenskt halvblod, väpnare ( Göteborg och Bohuslän,Uddevalla)

Kristina Olsson/Putte,svenskt halvblod, väpnare (Västergötland, Vänersborg)

Och två elever som ridit upp väpnar provet och fått godkänt av Bent Branderup men sen av olika anledningar ej blivit medlem av riddarskapet:
Eva-Lotte Eliasson/Rasputin, bruksnordis (Småland, Växjö)
Jessica Andersen/Sassina, svenskt halvblod (Västergötland, Vara) 

Tillbaka till akademisk ridkonst

Tillbaka till Välkommen

Mathilda Borgström och Chammie blev riddare 2007
Jessica Andersen med Sassina, Vara
Cilla Wyke och Masall
Eva-Lotte Eliasson och Cissi