Nyheter

Kurserna för vårterminen 2024 är inlagda, tillkommer eventuellt några fler . Håll utkik! Se under "Ridkonst"

Hemsida för Tavlor och dikter! Jag har publicerat en egen hemsida för mina tavlor och dikter! Www.cosmosa.se 
 

Birgitta målar också tavlor! Se hennes facebook sida BHJ - Just Bee- artist för mer info och bilder!
#bhjartist på Instagram 
 

Facebook -Företaget Enhet - Ridkonst ocb Instagram
- Birgitta är på Facebook under "Företaget Enhet - Ridkonst" se där om du är på fb.
På Instagram #Enhetnu.nu 

 

En speciell upplevelse med min häst... En text av Birgitta  klicka här för att komma till hennes berättelse 

Reportage från clinic- många nya bilder!  den 2/6 2019 Klicka här eller gå in på Clinic
 

Se bilder från februari 2019 på galleri sidan, Birgitta och Alteza i snön! 
 

Gå in och kolla! Inspirerande! Ewa Schaeder har nu en hemsida på engelska som Birgitta gjort. Många fina bilder! www.piaff.se  

Stjärn Jo och Birgitta Foto Peter "Flingan" Flinck
Stjärn Jo och Birgitta Foto Peter "Flingan" Flinck
Gyll med Annika Benckert        Foto Peter "Flingan" Flinck Gyll med Annika Benckert Foto Peter "Flingan" Flinck

Ny häst Gyll! 2017 

Birgitta har köpt en ny häst, kallblodstravaren Gyll som är 12 år. Han kom i maj och har nu börjat sin skolning efter sommaren. En härlig häst med massor av energi. 
 

Eva Luvan i mörkblått Foto Jimmy Danielsson Modeller Samantha och hunden Manne
Eva Luvan i mörkblått Foto Jimmy Danielsson Modeller Samantha och hunden Manne

EvaLuvan - en modern, magisk luva/mössa/beanie - en härlig ull luva i modern lite "beanie" stil, med ekologisk bomull på insidan så det blir mjukt och skönt mot huden och bra för miljön. 

De finns i färgerna grått, svart, vinrött, mörkblått och mörk brunt. En del färger är slutsålda men återkommer.
Om någon färg är slut kan du beställa den men invänta leverans av tyg.
 Pris: 300kr +ev. frakt, betalas kontant eller med Swish eller via p.g. 

Du kan beställa en luva här via enhetnu@gmail.com och få den hemskickad, då tillkommer fraktkostnad 30kr. Tvättas enbart på ullprogrammet i 30grader med ulltvätt medel. Storlekar från XS till XL, där Medium motsvarar ca storlek 58-59cm, beroende på hur tajt man vill den skall sitta(något stora storlekar). På bilden en large motsvara 60-62cm. Barn luvor kommer, det går också bra beställa en måttbeställd än så länge.
Birgitta kan också ta med en beställning till kurstillfallen, maila henne här.

Kontakta oss via enhetnu@gmail.com om du undrar nåt eller vill beställa.
EvaLuvans ulltyg andas och den är varm och skön ha på sig, lite magisk helt enkelt! 

Birgitta i Sveriges Radio! Måndagen den 24/10 ca kl. 07.15 var Birgitta med i Sveriges Radio P4 sörmland i "Stafettpinnen" då hon fått den av Ragnhild Mao. Birgitta kommer att tala om Kraftskapande Ridkonst® 
om du är nyfiken lyssna finns intevjun nog fortfarande kvar på denna länk eller skriv in
 http://t.sr.se/2fcesFb

Bild collage! Från konstrundan 2016 kolla här!

loading...

Nu finns även en proffesionell film  som pianisten gjort sök på youtube på Horses and Piano, Performance Art! Där är musiken i fokus, lyssna när Ragnhild skapar med oss i ögonblicket! 


Film från Konstrundan 2016 i Gnesta där Birgitta och Alteza medverkade tillsammans med Lena Oja och henes kallblodstravare Soting i vår föreställning "Tidsmusik" På piano Ragnhild Mao och medverkade gjorde även Hanna Pawelke, pianostämmare. Foto Johnny Remmedal. Klicka på länken här https.//youtu.be/TWq50jqqtPo för att se den, ca 10 minuter hela versionen. lite dåligt ljud början men det blir bättre in i filmen! Filmen är från vår föreställning på lördagen. Hästarna var bra med. På söndagen var Soting lite tryggare och Alteza ganska trött. Roligt var det!

Birgitta har skrivit en bok - Perfekt present till den häst och /eller djur intresserade!!
 under pseudonymen Helena J Fransson har Birgitta skrivit en bok - en diktsamling om hästen. Den heter Svit till hästen. Du kan beställa den här - kontakta bara oss via epost, Pris 200kr + frakt 30kr. Eller via bokens hemsida www.svittillhasten.se där finns mer info. När Birgitta är ute och ger kurser kan hon ha med boken - fråga henne bara så kan du köpa ett ex av henne där! Hon har givit ut och formgivit boken själv. Carina Eriksson (fd Branderup) har också ofta med boken ut på sina kurser, kolla med henne.
Läsares kommentar: " Jag älskar din diktsamling. Den är som älvor, dimma, natur och mycket häst. Upptäcker något nytt för varje gång jag läser en av dikterna. "
 

Historisk fäktning i Strängnäs! Johnny har en fäktgrupp nära Strängnäs nu under våren, kontaka honom för mer info

Bok tips! En bok som jag rekommenderar för den nyfikne häst intresserade ; "The cognitive horse" av Francesco De Giorgio, José Schoorl, den är på engelska, ganska kort bok men givande, se mer nedan. googla så finner du var du kan köpa den. Språket är ganska lätt förståeligt.

Från Learining animals hemsida:The Cognitive Horse"
Takes the reader into a dimension where relationships are free of tensions - no leadership, dominance or other control assumptions.

It is a dimension based on the knowledge of the social, emotional and mental abilities and needs of the horse. An animal, curious and driven by his own inner motivation to explore and understand the world around him.

An inspiring journey towards a new co-existence. An intense book, for an intense journey, that doesn't talk just about horses, but also about other animals, about us; human animals, about passion, about adventures, about new insights, about a different way of co-existence, about ethical choices, about a changing perspective that comes from the future.

Videoklipp när Birgitta rider Zorro i en "tyst ridlektion" med Kraftskapande Ridkonst®
Film när Birgitta rider Ewa Schaeders kallblodstravare Zorro 2013 i tt experiment med en "tyst ridlektion", totalt ca 14 minuter, själva ridstunden är kanske 5-6 minuter i Kraftskapande Ridkonst® Ewa förklarar först lite hur hon tänker, sen är lektionen och sedan talar Ewa igen efteråt. Lite som ett föredrag.
Det är första gången Birgitta möter Zorro. Ewa har också gjort en bok där starten av Zorros utbildning är med. Detta är något år senare.
P.S. Hemma rider Birgitta i princip alltid med hjälm men ej i detta klipp, för den som undrar ;o)
kopiera länken här o klistra in i din websökare:  http://youtu.be/6brBplRrdM
(den går ej söka direkt på youtube, endast med l änken)

Glädjefull ridkonst!! Jag har skrivit om detta förut, men det tål att upprepas!! Ha framför allt roligt med din häst! Hästar är individer som gillar olika saker, vad gillar din häst? Vara i skogen? På ridbanan? På vägarna? Bli kliad på ett visst ställe? Vad gillar du? Vad vill du göra? Låter du din häst utforska dig? Din balans? Jag vill också få hästen att deltaga, att vilja vara med, att vara stolt och glad och full av energi och kraft! Jag strävar efter jämvikt, balans, rytm och takt – en känsla av ömsesidig respekt och delad glädje. Redan Xenofon - som levde ca 400 f.Kr - lyfte fram tanken om ridkonst med känsla, glädje och intuition, full förståelse mellan häst och ryttare och att hästen skulle behandlas med vänlighet (eng.kindness).

Det finns många metoder idag av alla de slag och jag tror - fortfarande - att det viktigaste av allt är att känna glädje tillsammans med sin häst, att känna lust att rida, att ha roligt när du rider - ihop med din kamrat hästen!
Och alltid med respekt för den individ han/hon är - vi är alla olika. Det är din - och bara din - uppgift som hästägare/ryttare att lära dig, ifrågasätta, finna ut, prova och komma fram till din egen väg, din egen sanning som känns rätt för dig i ditt hjärta. Följ ditt hjärta och allt är väl. / Birgitta 2014

Film trailer! Från kraftveckan i Umeå 2013 finns nu en film att köpa! Bra film som ett komplement till hennes bok, "kvinnor i Kalix", se nedan.  Gå in på Ewa Schaeders hemsida för att se trailer och hur du beställer filmen! klicka här

Bok tips! Ewas bok säljs hos Ewa 

Du kan köpa Ewa-Kristina Schaeders (tidigare Petterson) bok om Kraftskapande Ridkonst® av mig om jag har med någon på kurs. Den heter "Kvinnor i Kalix" och är en tanke och träningsbok med många roliga övningar, samt beskrivningar av elever och deras hästar. Mycket läsvärd och populär! Perfekt gåva! kostnad 300kr + porto (ca 40kr). Beställ direkt från Ewa på hennes hemsida www.krafskapanderidkonst.se  Om du är på kurs för mig fråga, jag kanske har med några exemplar i väskan!

Alteza i piaff i töm, förare Birgitta nov 2018 (foto mobil).

Vi deltog i Gnesta Konstrunda 2017 med hästarna med vår Art performance Carousel, se Gnesta konstrunda klicka här eller ovan. 

Gotlandsrussen Trull och Junijus i tandem, Leil Trull först! Foto Hannerz
Gotlandsrussen Trull och Junijus i tandem, Leil Trull först! Foto Hannerz


Birgittas bok "Svit till hästen"handlar om Kraftskapande Ridkonst® från insidan så att säga, i diktform
Beställ den direkt via Birgitta eller köp den på adlibris! 

loading...

Kraftskapande ridkonst® finna även på Facebook
sök på det så kommer de olika delarna i sverige upp där det finns. Tex. Kraftskapande ridkonst i Södermanland som administreras av Birgitta Järnåker

Tandem! Russet Eldorado och Ulla med Canastero, PRE, klicka på bilden för se större!

Kraftskapande Ridkonst® är nu namnskyddat!
Det innebär att om du använder termen i text i något forum skall det stå som ovan med registerat cirkeln, Det skall alltid stå för sig själv och ej tex ihop med akademisk ridkonst och avskiljare (slash) utan i så fall använd ordet och emellan.
Du kan bara kopiera ordet från ovan och klistra in där du skall använda det.

     Till Minne Av
    Queen Karamelle

         klicka på bilden nedan

Ny hemsida - Modern ridning www.moderridning.se

ARV - en ideell förening för ridkonst i västernorrland! Kolla härlig hemsida och inbjudande i konsten!

Fina t-shirts med logga av Ewa-Kristina Schaeder!

www.foreningenarv.se