Gnesta konstrunda 2017år deltog vi också med vår Performance Art "Carousel"
 Hästarna som deltog var Soting, Stjärn Jo, Gyll och Alteza.
Ryttarinnor: Lena Oja och Birgitta Järnåker
Pianist: Ragnhild M
Fler bilder kommer

Foto Peter "Flingan" Flinck
Foto Peter "Flingan" Flinck
Vi deltog på Gnesta konstrunda 2016 med denna föreställning:
Performance Art - Tidsmusik

med hästar på Gnesta Konstrunda 2016
Soting, kallblodstravare med Lena Oja i rött och Alteza med Birgitta Järnåker i ljusgrön klänning. Pianist Ragnhild Mao. Foton av Robert Paraniak samt ett av Carina Nordin (Närbild Lena Oja och Soting) se repsektive bild

Text:Birgitta Järnåker

Repotage från Gnesta konstrunda 2016 

med Lena Ojas och Birgitta Järnåkers Art Performance "Tidsmusik" med pianisten Ragnhild Mao, och deltog gjorde även Hanna Pawelke som pianostämmare och leverans av pianot på ridbanan! Utan henne hade detta inte blivit av. Tack igen Hanna för du trodde på min "bild"!

Tillsammans med hästarna Soting, kallblodstravaren och Alteza, P.R.E. alltså av spansk hästras, skapade vi tidsmusik.

Vi kom ridande över krönet uppe vid Herrgårdsbyggnaden, hästarna stolta och vi iförda 1700- tals klänningar. Vädrets makter var med oss!!

Vi stannade framför våra gäster som väntade nedom kullen och jag , Birgitta, sa några ord. Bl. a om detta nådens år i Svedala 1716, eller 2016! Eller 2216? Talade även om ridkonsten för kropp och själ, och kanske att stunden här och nu som vi skapar idag är mer för själen.
Jag berättade också om att allt vi skapar idag är improviserat inget är förutbestämt, även sedan nere på ridbanan är det inget "vanligt" program jag rider och pianisten skapar också musiken i stunden!

Hästarna tog oss sedan genom allén i bra fart fram till ridbanan där Ragnhild Mao och det vackra pianot väntade. 
Musiken nådde oss redan i allén och hästarna visste och lyssnade och tog in, båda två gick nyfiket in på ridbanan och betraktade denna nya "låda".
De hade aldrig sett ett piano tidigare!!!

Musiken svävade omkring oss och liksom droppade, flöt och böljade fram.
Alteza och jag formade oss till musiken, hennes rörelse är som "musik", som toner i rörelse.
Soting och Lena stod nära pianot med sin röda flagga vajande.
Vi red runt omkring dem och stannade sedan också just bakom Ragnhild som satt vid pianot iförd röd sammetskavaj, svartvita "hårdrocks byxor" och röda boots a David Bowie!

Alteza och Soting stod bredvid varandra och lyssnade på musiken, pianisten och allt.
Upplevelsen var något ingen av oss kommer att glömma. En härlig, djupt genomgående stund som berörde punkter inom oss vi kanske inte visste om. Som säkert kommer förändras över tid. Det kommer "klinga" vidare, som ringar på vattnet, inom oss.

Tanken var att ge både bilden när vi kom ridande över kullen vid herrgården, galoppen genom allén och hästen och pianot med musiken i "rummet" ridbanan.
Åskådarna, alla människor som kom, deltog på ett sätt också i skapande av detta.

Vi gjorde två föreställningar, en per dag. De blev naturligtvis lite olika o samtidigt liknande. Hästarna hade lite "vant" sig dag två och lärt sig lite ordningsföljden av vad som gjordes när och var. De gillade båda pianot och Ragnhild! Soting var nog lite tryggare dag två. Alteza var väldigt trött andra dagen inne på ridbanan av alla intryck, men bjöd ändå på sig själv.

Efter vår föreställning hade vi ett mycket spännande samtal - s.k. artist talk - på långsjö teater om vad som händer om man talar om ridning som konst som leddes av Lena Oja i samverkan med Helena Hildur. Detta kommer troligtvis göras igen framöver.

Summering Hästarnas kraft når fram oavsett tidsepok...Och vi hade fantastiska dagar vi aldrig glömmer!!!
Ett stort tack till alla som deltog på olika sätt och speciellt till alla er som kom och såg vårt konstverk!!!
Tack också till Anders och Marianne som lät oss vara på denna fantastiska plats!
Och som alltid bugar vi oss djupt inför dessa otroliga väsen som hästarna är som ger och ger och ger... 
Kärlek


2st filmer finns:
Film från Konstrundan 2016 i Gnesta
 Klicka på länken här https.//youtu.be/TWq50jqqtPo för att se den, ca 10 minuter hela versionen. lite dåligt ljud början men det blir bättre in i filmen. Filmen är från vår föreställning på lördagen. Hästarna var nyfikna och bra med oss. På söndagen var Soting lite tryggare och Alteza ganska trött. Roligt hade vi!

Och en proffesionell film  som pianisten gjort sök på youtube på Horses and Piano, Performance Art! Där är musiken i fokus, lyssna när Ragnhild skapar med oss i ögonblicket!