Flera av Birgittas elever har efterfrågat fler bilder av hennes hästar, här nedan kommer ett gäng!

Först själva reportaget från dagen, inklusive Vitnos och Vips samt magiska dörrar...

Mitt i reportaget är en serie bilder på kallblodstravaren Gyll. Birgitta har haft honom i ca 2 år vid denna tidpunkt, 2019.
Längre ned några bilder på Alteza, Birgittas P.R.E. sto.
Längst ned kommer några bilder av mina elever som deltog. (ej alla)
Tagna på en clinic på Närlunda 20190602. 
Foto Hanna Rattfeldt, Equituna 
Samt ett foto av Malin Dahlberg, mobil, samt flera foton av Hanna Nylander, mobil, alla på mina elever med deras hästar.


Text Birgitta Järnåker

Reportage från clinic i Gnesta den 2/6 2019
 
Det var en gång en liten flicka som läste Vitnos och Vips från Lojsta Hed…
Så gick det några år och flickan blev större och större och större…ja skämt åsido - tack och lov att jag blev större!! För att en dag flyga ut ur boet och finna sin egen väg. Detta ledde till att en vis fe, i form av ett halvblodsto, som hennes kära mor hjälpte henne att köpa, visade henne hemligheter och magiska dörrar…

Så småningom gick färden genom vindlande gångar, höga berg och svåra passager, hinder och vägar täckta med snö ibland, och ibland barr och skogsdoft, till en ny lärare.

En kallblodstravare, vars man var som vinden och hovskägg som mossa med rötter ner i jorden och vingar i himmelen.

En fin afton i vår tid mötte jag och en annan kallblodstravare - en gyllene sådan - en havsörn som sa till oss, ni är redo.

Jag – Redo för vadå? Havsörnen svarade – Ni är redo för att möta världen. Tillsammans är ni starkare än ni tror. Hon flög vidare och jag såg länge efter henne, den där kvällen som var just kvällen den 1/6 2019, dagen före vår clinic, så fick jag alltså denna gåva.
När jag och Gyll var på ridbanan för att checka av inför nästa dag. Jag travade med honom och blickade upp mot himlen och där var hon, giganten bland örnar, ca 2,30 i vingspann (tänk normal takhöjd). Vilken ynnest få besök av havsörnen när jag rider med min häst på ridbanan vid sjön. Hon kom faktiskt förbi i slutet av clinicen dagen därpå och visade sig för de som såg.

Gyll och jag hade faktiskt några minuter tidigare haft ett stort ögonblick i vårt gemensamma liv. När jag klätt på honom utrustningen för dagens pass och han stod lös i stallgången, så hände det! Det var första gången i vårt ca 2 år gemensamma liv – han stod kvar lös, själv, stilla medan jag gick några meter bort och hämtade något och jag var helt lugn… Ett stort ögonblick av tillit. Från oss båda.

Hur som helst. I strålande sommarväder samlades vi så för att framvisa Kraftskapande Ridkonst® dagen efter, denna söndag i juni.
Flaggorna vajade i vinden, trumpeterna ljöd och publiken jublade! Nåja, blommorna vajade i alla fall i vinden och publiken jublade lite…

Folk hade kommit från när och fjärran, några ambitösa elever kom hela vägen från Skåne och Dalarna!

Först ut var Lena med halvblodsstoet Hypatia, Lena hade varit lite orolig innan då detta var första gången de var iväg på något sådant och de har endast känt varandra i knappt 1 år. Men Hypatia skötte sig exemplariskt! De fick visat lite omkring balans och påskjut och ”det hemliga språket” på ett utmärkt vis.

Sedan visade jag och Gyll först tömlongering – se bildspel – och sedan ridning. Han är relativt ny på detta, jag har skolat honom i 1,5 år. En väldigt elektrisk häst med ett enormt driv och stor pendel (som han tack o lov har lätt att korta). Jag använder tömlongering som ett bra komplement till övrig träning, går använda med sadel med ”gallerier”, se bilderna, eller vanlig tömkörningsgjord. Jag vill att hästen skall gå på lätta tömmar, balansera själv s.a.s. och hästen ska spåra.
 

loading...

Sedan kom islandshästarna in, Nette med Perla, ett vackert skimmel sto och Helena med Leista en snygg nästan svart häst också ett sto. Helena visade upp en väldigt fin form i trav som många kommenterade – jag har aldrig sett en islandshäst trava så! Visst inte att de kunde det… en härlig takt som Helena på relativt kort tid – tack vare sin stora erfarenhet med tidigare hästar – skolat så fint! Perla visade sitt enorma påskjut, lite extra taggad en sådan dag, och vilken tölt hon har börjat utveckla! Sätter sig såå djupt i bak och klarar av kontrollera det. Och vilken galopp hon också börjat finna. Från början försvann hon och Nette liksom i horisonten…och vi satte upp handen och kisade för att spana efter dem…typ… och nu ja från klarhet till klarhet.

Paus fika och samtal hade vi sedan! Som sagt i det fantastiska vädret, underbart få samtala med så många nyfikna människor! Vi var totalt ca 65-70 personer. Roligt att många som aldrig sett Kraftskapande Ridkonst kom och även de som ridit för mig innan som fick nya insikter och klargöranden.

När vi hade mumsat och druckit och pratat så var det Alteza, mitt PRE sto som visade lite mer om samling och påskjut. Att ”trycka ihop” fjädern, för att skapa mer driv. Först i tömlongering, skolskritt, piaff, in och urgångar från skritt och trav, samt galopp. (se bilder) Birgitta red sedan och visade lite uppsuttet med henne. Hon är ej högt skolad ännu (högt skolad är inklusive levad i min värld), men ett bra exempel på hur hästens muskler skall ta hästen in i en form, ej ryttarens hand. Och hur samling leder till ett ökat påskjut som var dagen tema.

Sist ut var de två högt skolade levadörerna Waldemar, en haflinger valack på 22 år, samt Excel en arab valack på 32 år (ja du läste rätt och jag har ej stavat fel!) Hållbar ridkonst kan man säga… !

Waldemars ryttarinna och ägare heter Karin och Excel rids och ägs av Camilla som även har ridskole verksamhet på ”hästen är PoÄngen”, en ridskola på annorlunda vis! (rekommenderas)
De visade upp de ”vanliga skolorna” såsom öppna och sluta, samt större samling som skolgalopp, piaff, levad och terre a terre. Walle visade en levad som var den bästa han någonsin gjort, djup och välbalanserad, med Karin i barbacka pad utan stigbyglar… han visade också någon pesad. (Levaden är lite djupare i sin vinkel mot marken än pesaden som ej är lika ”satt”.
Excel och Camilla fick visat några riktigt fina, jämna terre a terre moment. En två taktig liksidig galopp och också någon levad ansats på fin hängande tygel!

Frågor ställdes och besvarades, många var nyfikna och tackade efteråt. Alla hästarna skötte sig utmärkt ( känns som mitt sto Alteza här himlar med ögonen och säger; - Ja men det är väl klart! )
 
Summering: Det kändes som vi fick visat fram Kraftskapande Ridkonst® på ett bra vis med många pusselbitar.

Varav en av de viktigaste är : Hästen är läraren. Jag som instruktör kan ej säga hur mycket din häst ”klarar av”, det kan endast din häst berätta för dig. Om du lyssnar.

Speciellt tack till mina elever med deras hästar som kom åkande och delgav detta! Stort tack till alla "hjälpare" på marken, vid entrén, bakning av kakor, flyttning av bord, putsande av hästar, utrustning och grejer!
 
 Och ett särskilt tack till alla som kom och gjorde denna dag så minnesvärd!

Och som alltid, tack till våra vänner hästarna, dessa vackra, tålmodiga, själsgoda djur. 
 
Text: Birgitta Järnåker 20190706
Foto: Hanna Rattfeldt, Equituna 20190602

loading...


   Gyll, kallblodstravare Foto Hanna Rattfeldt
Bilderna på Gyll i tömlongering i olika moment, bland annat, trav, galopp olika lägen.
Samt uppsuttet går Birgitta igenom olika prinicper och visar några övningar. 

Hästen skall som alltid bära sig själv, lätt kontakt. Vi arbetar med påskjut, balans, uppkortat steg, visar "gubbsits" (ung remont sits).

Gyll är - som många kallblodstravare - väl lämpad som ridhäst.
Gyll utvecklas snabbt, här nedan  en bild några veckor efter clinicen, han har ytterligare tagit form. Fotad med mobil.

Alteza, P.R.E sto i tömlongering i trav, galopp, Birgitta förklarar och i piaff arbete.

Waldemar, haflinger valack, 22 år, isabelle färgad med Karin Hjort, levad

Excel, arab 32 år, mörkbrun med Camilla Paraniak, levad

Leista, islandshäst med Helena Kardefeldt i trav

Perla, islandshäst, skimmelsto i trav övergång till tölt med Nette Heinonen

Och längst ned till höger Excel i terre a terre moment med  Camilla i sadeln och Birgitta bredvid.

Bilder på Lena Oja med halvblodstoet Hypatia kommer