Birgitta och Lo Jo, kallblodstravare

Birgitta Järnåker

 

Birgitta Järnåker är 51 år. Har arbetat som ridinstruktör i ca 35år med lite annorlunda inriktning än den "ordinäre" instruktören. Fokus på kroppsmedvetenhet, andning, mm. Utbildad på Strömsholm, arbetat i hoppstall i Tyskland, varit i England hos bla. Lars Sederholm i sammanlagt 1,5 år och ägnade sig då mest åt hoppning och fälttävlan. Arbetat på ridskolor (djurgårdens ridskola och Vänersborgs Ryttarförening)  både som instruktör och ridskolechef. Bodde ca 14år år i Vänersborg i väst Sverige.

 

Numera lär hon ut akademisk ridkonst och Kraftskapande Ridkonst®

Mycket inspirerad av Ewa-Kristina Schaeder i Umeå de senaste drygt 10 åren, som hon är beridarelev till och tränar Kraftskapande Ridkonst® med.
Utbildad av Bent Branderup under 10 år (1998-2008) 

 
Lite mer
Det Ewa lär ut ligger Birgitta varmt om hjärtat, ett sätt att få hästar och människor samverka som grundar sig i att hästen är läraren. Fokus på glädjen med hästen, få hästen delta så det blir en dialog snarare än en monolog. 
Mer info om Ewa-Kristina Shaeder och Kraftskapande Ridkonst® finns via www.kraftskapanderidkonst.se

 

 Birgitta var praktikant hos Bent i 3 månader med sin häst Karamelle - hennes halvblodsto - 2001, då han fortfarande bodde i Tyskland.
Under 4 år (2003-2007) bodde Birgitta sedan i Danmark på samma gård som Bent för att få mer utbildning inom ridkonsten. Hon samarbetade då bland annat med Carina Eriksson (som då var gift med Bent) med unghästar, tillridnings hästar mm. Birgitta hade även egna elever som kom till "Stengården", bland annat som veckoelever. 

 Birgitta innehar titeln "Riddare av Akademisk Ridkonst", vilket innebär att hon har utbildat sin häst till en viss nivå, en s.k. "bruksnivå". mer info på www.knighthoodoftheacademicartofriding.eu Birgitta är ej längre "aktiv" inom Bent Branderups riddarskap men är fortfarande medlem av det.

 

 

Taichi och qi gong tränade hon under ca 12 år (1994-2006) bla för Slavo Gozdik och Stewart Le Marseny. Hon innehar svartbälte i den kinesiska kamparten Hsing-I som baseras på de fem elementen. Där ingår även akupressur massage, meditation och helande. Hon har varit i USA och tränat Hsing-I och taichi för Sifu James W. McNeil. Yoga har hon tränat sedan -95 lite till och från - mest ashtanga yoga- dels hos Maria Boox i sthlm, sedan i Danmark och i Sverige igen hos Frank Kappas i Nyköping och numera elev hos Virginia Schermer i Gnesta. www.ashtangayogagnesta.se

Läs mer om Birgittas riddarskap och de riddare och väpnare hon utbildat och rekommenderat genom att klicka på länken nedan

 

 Riddarskapet  (på engelska knighthood)

Aum - yoga mantra